V kuchyni vznikají všechna ta skvělá jídla, kterými pravidelně oslňujete přátele i rodinu, ale také se tam drží mastnota, která už neláká. Jak s ní zatočit? 

Jak vyzrát na mastnotu v kuchyni? Vyzkoušejte tyto jednoduché triky a už se jí nikdy nemusíte obávat! 

Stopy po vaření nelze v kuchyni jen tak přehlédnout, zaschlé mastné skvrny a nečistoty jdou ale mnohem hůře vyčistit, než skvrny, kterých se zbavíme ihned po vaření. Je tedy jasné, že je nejlepší utřít si po sobě po každém vaření sporák a pracovní desku. Jenže někdy již nezbude čas, jindy můžeme zapomenout. Navíc v kuchyni se najde mnohem více míst, kde se mastnota usazuje, jde hlavně o místa, která nejsme zvyklí čistit po každém vaření, a jednou za čas je třeba udělat generální úklid celé kuchyně. Co pomůže na zaschlou mastnotu a čím si takový úklid co nejvíce usnadnit? 

příprava jídla

Mastným proti mastnotě a další babské rady 

Návštěvu drogerie, kde nakoupíte nejrůznější čisticí prostředky, na chvílí odložte a zkuste s mastnotou zatočit postaru. Víte, že zaschlou mastnou skvrnu, kterou najdete na kuchyňské lince nebo na sporáku, můžete velmi snadno vyčistit kapkou oleje? Jakmile je olej zaschlý, jen tak se nerozpustí, ale čerstvý tekutý olej to dokáže vmžiku. Takže na kousek hadříku můžete nakapat kuchyňský olej a mastného fleku se tak zbavit. Od digestoře, přes troubu až po sporák, všude tam se můžete setkat s mastnotou. Nemáte doma žádný prostředek? Chcete zkusit něco jiného a osvědčeného? Žádnou chemii nepotřebujete, na všechny skvrny v kuchyni se výborně hodí jedlá soda. Tu smíchejte s vodou a vytvořte si čisticí pastu nebo roztok. Za pomoci houbičky nebo drátěnky takovou domácí pastou vyčistíte skutečně všechno. Jedlou sodu lze nahradit i kypřícím práškem na pečení. Udělá vám také dobrou službu. 

kuchyňské nádobí

Krok po kroku 

Chystáte se na čištění větších ploch kuchyně? Nezapomeňte ani na drobné nečistoty. Ty můžete objevit na skříňkách, kořenkách nebo třeba na úchytkách od šuplíků a skříněk. V tomto případě se ale nebude jednat o nějakou velkou katastrofu a tak si vystačíte s hadříkem a teplou vodou se saponátem na nádobí. Při úklidu kuchyně ale postupujte hezky krok po kroku, nezapomeňte ani na mřížku od digestoře a vnitřek trouby.